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Getting paid for changes before construction is over

Construction

Law
By PAMELA J. SCHOLEFIELD

Question: We are an electrical sub-
contractor who is providing rough and
finish electrical to a newly constructed
large manufacturing/warehousing
facility.

There were changes in the power
needs for the building, which required
us to increase the rating of the main
switchgear from 3,000 amps to 5,000
amps.

This was a significant change
because the switchgear was a main-
tie-main configuration, meaning it
uses three (instead of only one) “main”
type breakers — one for normal
power, one for emergency power and
the tiebreaker to isolate the normal
from the emergency source of power.

Many of the transformers and panel
boards also increased in size, not to
mention the electrical cable and wire
itself.

These changes were requested
after the first round of submittals
had already been done. So, the man-
ufacturer had to redesign the
switchgear and do an entirely new
set of submittal drawings reflecting
all the changes.

We then had to wait for the engi-
neer to approve on the new set of sub-
mittals and for the general contractor
to give us notice to release the
redesigned switchgear for manufac-
turing.

All of this delayed the electrical por-
tion of the project schedule, and we
incurred extra costs for the increase in
task labor and other costs such as
volatile copper market, driving up to
cost of wire.

We also had additional rental on
our jobsite trailer, as well as other gen-
eral conditions.

Also, the 5,000-amp switchgear
took more time to manufacture than
the 3,000 amps, so that caused more
delays.

We finished setting the switchgear,
panels and transformers, and pulled
the wire about three months ago. All
we really have left to do is terminate
the wiring to the loads and install all
the light fixtures.

The lighting fixtures have not yet
been released for manufacturing
because other changes in the project
have delayed the finish work.

We are probably looking at another
six to nine months before we are let
back in to finish our work, and we
have had to demobilize.

We have received our progress pay-
ments (minus retention) to-date
based on the price for our original bid
for the 3000 amp switchgear package,
but we have had to pay our suppliers
for the redesigned and more expensive
equipment, plus the increased cost of
the wire.

We made sure we submitted our
change order requests for increases in
materials costs, as well as increases in
our general conditions and the extra
demobilization costs within the time
limits of our subcontract.

We never received anything in writ-
ing as to whether our change order
requests were accepted by the owner
and now are being told by the general
that the owner “prefers” to wait to the
very end of the project to process all
the change orders.

Our subcontract is an AIA A401
(the old version) and I know that the
general contractor’s contract with the
owner uses the AIA A201 General
Conditions (the old version), although
I have never seen their actual con-
tract.

We can’t finance these changes for
what will realistically be close to
another year.

Is there any way we can force our
change orders to be addressed even if
we haven’t finished all the work under
our subcontract?

Answer: I am assuming that you
properly served a preliminary notice
and that by “old version” on the AIA
contracts, you mean the 1997 version
as opposed to the 2007 version.

I am relieved to hear that you prop-
erly submitted your change order
requests and you are aware of at least
the general conditions between the
owner and contractor. That is half the
battle.

It also seems that you have enough
written documentation to support the
argument that you received construc-
tion change directives in lieu of signed
change orders.

However, as is with most cases, the
parties don’t seem to be strictly fol-
lowing the entire changes in work pro-
cedure as is set out in Article 7 in the
ATA A201 (1997).

This causes difficulties in providing
a completely legal analysis of your sit-
uation because the conduct of the par-
ties factors into any situation where
change order procedures and claims
procedure on not being followed to
the letter of the contract.

Thus, the information I am provid-
ing here should not be followed blind-
ly without a more detailed analysis of
your entire situation by qualified legal
counsel.

Plus, my steps here will be for a
“soft” approach if you have a good
relationship with the general contrac-
tor and you expect to do a significant
amount of work together in the future.

In general, you should recognize
that, because an amount was not
agreed to prior to performing the
work, under section 7.3.6, you are
obligated to keep an itemized
accounting with supporting docu-
ments.

Then, under section 7.3.8, you
should have been paid any amounts
not in dispute.

At this point, it would be wise to
confirm that it is the owner who is
holding up the change order approvals
and payments.

This is not to say that your general
contractor is not being truthful, but
you need to know the exact reason
you're not being paid.

If it is the owner who is holding
everything up, I would ask for an
immediate meeting with the owner
and general contractor and explain
the financial burden on your company.
Perhaps the owner is not aware of the
impact this is having. Bring copies of
the change order requests with you,
and directly if there are any issues
with your work and whether the
owner or general plan to asserting any
offsets to your change orders.

Also, ask whether the owner cur-
rently lacks enough funding for the
changes, if so, then that is an entirely
different set of problems that will not
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be addressed here.

If the owner will not meet, then still
have the meeting with the principals
of the general contractor to get a clear
indication of any problems with the
change orders.

If a meeting does not work, or they
refuse to meet, then you may consider
making a formal claim under Article
4. In my next article, I will address the
claims procedure under the AIA docu-
ments and other avenues you can take
to force your change orders to be
addressed.

If you have a construction question,
submit it to: info@construction-
laws.com.

Disclaimer

The information in this article is
based upon California law and is for
general information only. Any infor-
mation or analysis presented here is
intended solely to inform and educate
the reader on general issues. Nothing
presented or referenced to, regarding
facts, documents or applicable laws,
constitutes legal advice. Before acting
or relying on any information, includ-
ing any information presented here,
consult with a qualified attorney for
your specific situation.
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Spotty rules

govern crane industry

NEW YORK (AP) — Dan Mooney
has no idea what it will take for his
construction cranes to pass inspec-
tion.

The crane company owner recently
asked New York City officials for a list
of safety hazards that inspectors look
for. He was told that information was-
n’t public.

“How am I supposed to know what
I need if you won't tell me?” Mooney
asked. “It’s like not posting the speed
limit”

In 35 other states, crane companies
face a different problem: Operators
don’t need licenses of any kind.

An Associated Press analysis found
that cities and states have wildly vary-
ing rules governing construction
cranes, and some have no regulations
at all, choosing instead to rely on fed-
eral guidelines dating back nearly 40

years that some experts say haven't
kept up with technological advances.

Crane safety is getting extra scrutiny
following an alarming number of
crane-related deaths in recent months
in places such as New York, Miami
and Las Vegas. In New York City, two
crane accidents since March have
killed nine people — a greater number
than the total deaths from cranes over
the past decade.

Many states have no count of their
cranes, nor do they mandate training
for workers who run the equipment,
or for officials who certify crane oper-
ators. Even the federal government
acknowledged last month that updat-
ed standards would prevent some
crane accidents.

New York City has only four inspec-

See Crane on 31C





